1 Haziran Ulusal Fenilketonüri PKU Günü

Ulusal Fenilketonüri Günü ( 1 Haziran ) ülkemizde düzenlenen etkinliklerle, yenidoğan tarama testi ile kolayca belirlenebilen, tedavi edilmediğinde ise sonuçları son derece ağır kalıtsal bir hastalık olan Fenilketonüri (PKU) konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması amaçlanmaktadır.

Fenilketonüri (PKU) Nedir?

Fenilketonüri (PKU) yenidoğan tarama testi kapsamında teşhis edilen, hem anne hem de babadan genler yoluyla geçen kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Karaciğerdeki Hidroksilaz (PAH) enzimin eksik çalışması ya da çalışmamasından kaynaklanan hastalıkta, bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve erken tanı ile tedavi edilmediğinde ağır zihinsel hasar bırakır.

Bu hastalıkla doğan çocuklar, karaciğerde bulunan fenilalanin hidroksilaz enzimi çalışmadığı ya da az çalıştığı için, yaşam boyu fenilalaninden kısıtlı bir diyet uygulamak zorundadır. Fenilalanin protein yapı taşıdır ve vücuta sentezi yoktur. Fenilalanin diyetteki protein kaynakları ile alınır ve vücudun fenilalanin gereksinimi karşılandıktan sonra arda kalan kısmı fenilalanin hidroksilaz enzimi tarafından diğer bir protein yapı taşı olan tirozine çevrilir.

Ancak enzim görevini yerine getirmediği için, alınan fenilalanin kanda yükselir ve beyinde ciddi derecede kalıcı hasar verir. Bu bireylerin sağlığı, hastalık erken dönemde tanılanıp, yaşam boyu kan fenilalanin düzeyinin güvenli sınırın altında tutulması ile sağlanabilir. PKU hastaları yaşam boyu düşük protein diyeti yapmaktadır.

Görülme sıklığı nedir?

Dünyada kısaca PKU olarak bilinen Fenilketonüri (PhenylKetonUria) çoğu ülkede var olan bir hastalıktır. Bu hastalık ve beraberinde gelen yaşam şeklinin rastlanma oranı, Avrupa’da 10.000/1 iken, Türkiye’de 6228/1. Her yıl ortalama 200’e yakın bebek, bu tanıyı alarak, hasta bireylerin arasına katılıyor. Türkiye'de 20 bine yakın PKU’lu birey yer alıyor. 

Hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığı çok yüksektir. Her yıl 1 milyondan fazla bebeğin doğduğu ülkemizde doğan her 6 bin bebekten biri fenilketonüri ile doğmaktadır. Hastalığın ülkemizde yüksek sıklıkta izlenmesinin en büyük nedeni akraba evlilikleridir. Anne ve babanın taşıyıcı olması halinde bu çiftin her çocuğunda hasta olma riski %25, taşıyıcı olma ihtimali %50, tam sağlıklı olma olasılığı %25’dir. Akraba evlilikleri hasta bireylerin doğmasına yolaçtığı gibi toplumda taşıyıcılık sıklığını da artırmaktadır.

Yaşam Boyu Diyet Nasıl Yapılır?

Her çocuk, kan fenilalanin seviyesine, yaşına ve kilosuna göre farklı bir diyet programı uygular. Hekim tarafından günlük alması gereken fenilalanin miktarı hesaplanır ve bu miktarlar doğrultusunda ölçülü olarak tüketeceği bitkisel proteinli gıdalar (sebze –meyve) diyetisyen tarafından belirlenir. Bu diyetin uygulanması ile fenilalanin düzeyi istenen sınırlarda tutulmakta, beyinde hasar oluşumu engellenmektedir.

Diyet yaşam boyu uygulanmalı ve aralıklarla fenilalanin kan seviyelerini takip etmek için kontrole gitmelidir. PKU'lu Bireyler fenilalanin içeriği yüksek proteinli gıdaları tüketmemelidir.

Fenilketonüri (PKU) Hastaları için Yasak Gıdalar Nelerdir?

  • Et ve et ürünleri (tavuk, balık, hindi, kırmızı et, salam, sosis, sucuk, sakatat vb…)
  • Süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, cacık, peynir)
  • Kuruyemişler (fındık, leblebi, fıstık, ceviz, badem vb.)
  • Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, soya çeşitleri, barbunya vb.)
  • Unlu mamüller (makarna çeşitleri, ekmek, poğaça, yumurta, simit, kraker, bisküvi)

İlkerimkafe olarak uzun süredir yerli imkanlarla üretilen birçok düşük proteinli ürün ile hizmet vermekteyiz.

Profesyonel ekibimiz ile hedefimiz; daha çok ürünü mümkün olan en düşük fiyatlarla ve sürekli yeni eklediğimiz ürün çeşitliliği ile diyet uygulayan bireylerimize taze bir şekilde ulaştırmaktır. Firmamızda diyet hakkında aklınıza takılan konularda size yardımcı olmak için diyetisyen istihdam edilmektedir.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için görüş ve önerilerinizi lütfen bize iletin.

Bu özel hafta için 31 Mayıs 2021 Pazartesi 00:00 ve 04 Haziran 2021 Cuma 23:59 tarihleri arasında Tüm Düşük Proteinli ve Glutensiz Ürünlerde Sepette %10 İndirim kampanyası düzenlemekteyiz. Kampanyamıza ekmek içeren ürünler dahil değildir. Kampanyalı ürünlerimizi listelemek için buraya tıklayın.

Sağlıklı günler dileriz.

  • Haziran
  • Dünya
  • Fenilketonüri
  • PKU
  • Günü
1 Haziran Ulusal Fenilketonüri PKU Günü
Bu Habere Oy Ver (1 - 5 Yıldız)
2 Kullanıcı / Ortalama:5.00
İzlenme: 1563
24-12-2021 11:43 Yazar : İlkerim Kafe

Çölyak Fenilketonüri Pku Hastaları Vegan Gıdalar Düşük Proteinli Proteini Azaltılmış Glutensiz Organik Gıdalar

Yeni Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yapılmamış.